Priprema za brak

Zaručnički tečajevi organizirani su u nekoliko mjesta za područje čitave biskupije.

Tečaj se, da bi se njime obuhvatio čitav spektar tema koje su nužne da bi bio što kvalitetniji i cjelovitiji, održava četiri dana, od kojih je svaki za sebe jedna tematska cjelina u trajanju od po dva školska sata (2 x 45 min) s odmorom.

U održavanju tečajeva sudjeluje “ekipa” sastavljena od: svećenika, liječnika ili medicinske sestre, psihologa (ili osobe komplementarne stručnosti) te jednog ili dva bračna para. U svakom tečaju sudjeluje jedan svećenik (animator, voditelj ili domaćin) koji vodi, koordinira i usmjerava čitavi tijek događanja (njegov se angažman odnosi na kontakt i rješavanje tehničkih pitanja sa zaručnicima, pozdrav, molitveni dio, predstavljanje predavača, uvođenje u svaku pojedinu temu, vođenje eventualne diskusije, vođenje dijaloga s bračnim parovima i sl.).

Svaki od četriju dana tečaja tematska je cjelina za sebe. Konkretno,

PRVI DAN govore dva svećenika na teme: Kršćansko poimanje ženidbe; Božji plan o braku i obitelji; Vlastitosti i karakteristike kršćanskoga braka; Ljubav je Božji dar; Izvor i razvoj ljubavi; Ljudska spolnost u svjetlu vjere.

DRUGI DAN govori liječnik ili medicinska sestra o temama: Fiziologija žene i muškarca; Metode prirodnog planiranja obitelji; Zloupotrebe i naličja ljudske spolnosti; Kontracepcija, pobačaj; Promicanje kulture života.

TREĆI DAN govore psiholog i jedan bračni par o temama: Psihologija bračnog para; Jedinstvo u različitosti; Motivi izbora bračnog druga; Dinamika bračnih odnosa; Pravila komunikacije u braku; Dijalog i rješavanje konflikata.

ČETVRTI DAN sudjeluju svećenik i jedan ili dva bračna para i govore o temama: Odgovorno roditeljstvo; Obiteljski život; Kršćanski odgoj djece. Taj završni dan prigoda je za rekapitulaciju i zaokruženje čitave tematike i prilika za postavljanje pitanja i diskusiju.

Sve informacije i kontakt tel. vidite na Zaručnički tečaj.