Svijećnica/Kandelora – Prikazanje Gospodinovo

Prikazanje Gospodinovo koje se još naziva i Svijećnica slavi se 2. veljače. Taj blagdan je u Dalmaciji poznat pod imenom Kandelora (prema talijanskom izrazu Candelora koji je nastao od latinskog Festum candelarum – Blagdan svijeća). Naziv Prikazanje Gospodinovo jasno govori o važnom događaju kad je Marija s Josipom, prema tadašnjem židovskom zakonu, donijela sina prvorođenca u hram.
Žena se tada smatrala nečistom 40 dana nakon rođenja muškog djeteta, a 80 dana nakon rođenja ženskog djeteta pa nije smjela ići u hram ni dirati ništa posvećeno. Nakon tog perioda čišćenja trebala je doći u hram i sukladno imovinskom stanju, donijeti janje ili par golubova ili grlica. Osim toga prvorođeni sin se smatrao Božjim vlasništvom pa je i njega trebalo donijeti i prikazati ga Bogu.
Drugi naziv za ovaj blagdan je Svijećnica jer toga dana svećenik obredno obavlja blagoslov svijeća. Opet je na jedan način vezan za Prikazanje Gospodinovo. Naime, starac Šimun je, ugledavši ga, malog Isusa nazvao „svjetlost na prosvjetljenje naroda“.

Je li nam uopće važna ta treperava svjetlost svijeće u današnjem vremenu jarko osvijetljenih ulica, izloga, bliještećih reklama i reflektora?


Važna je, jer nas njezin mali drhtavi plamen prati od našeg krštenja, preko pričesti i krizme, sve do smrti. Ta obična skromna voštanica stalno je prisutna u našim životima – bilo da je vidimo na oltaru, palimo je na velike blagdane i uz nju molimo, zapalimo je kad grmi ili je stavljamo je u ruku osobe na samrti. A svijeća simbolizira Krista – svjetlost svijeta!

Svatko od nas može biti poput svijeće i po uzoru na Krista, u živote ljudi oko sebe unositi svjetlost.

 

Autor: Mirjana

Podijelite članak