Sveti Ivan Krstitelj

Sveta misa na blagdan Sv. Ivana Krstitelja bit će 24.6. u crkvi sv. Ivana na Brcu u 18:00 sati.

Sveti Ivan Krstitelj je živio kao pustinjak i propovjednik, a umro kao mučenik. Ivanovo se rođenje slavi kao svetkovina 24. lipnja, a mučeništvo, nekad nazivano i Glavosjek sv. Ivana Krstitelja, kao spomendan 29. kolovoza.
Bio je Isusov prethodnik. Novozavjetni pisci naglašavali su Ivanovu poniznost i ponavljali njegove riječi da će iza njega „doći veći od njega.“ Rođen je u Jeruzalemu, umro u Jordanu, a sahranjen u Damasku u Siriji. Relikvije svetog Ivana Krstitelja danas se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.
Sv. Ivan Krstitelj jako je štovan u kršćanskom svijetu. Tome u prilog govori podatak da se u srednjem vijeku njegov blagdan nazivao „ljetni Božić“.
Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije i krštenika.

Prema Novom zavjetu, njegovi roditelji Elizabeta i Zaharija dugo nisu mogli imati djece i kada im se rodio sin, zavladala je velika radost. Njegovo je rođenje poseban odgovor Božji na molitvu Zaharije i Elizabete. Anđeo Gospodnji u hramu naviješta njegovo rođenje i određuje mu ime Ivan. Kad mu je trebalo nadjenuti ime prijatelji i rođaci su htjeli da se zove Zaharija po ocu, ali Elizabeta se usprotivila. Rekla je da će se zvati Ivan (hebrejski Johanan što znači „Gospodin je milostiv“) i Zaharija se s time složio. Tada mu se vratio glas iako dotad nije mogao govoriti. Počeo je zahvaljivati Bogu i slaviti ga zbog njegove dobrote.

Kao mladić Ivan odlazi od kuće i živi u pustinji blizu rijeke Jordan. Nosio je odijelo od devine dlake opasano kožnim pojasom. Jeo je hranu koju je našao u pustinji, divlji med i skakavce. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg i pozivao svoje sunarodnjake na obraćenje. Mnogi su se pokajali za svoje grijehe i dali da ih Ivan krsti.

Evanđelja pripovijedaju i da je Isus došao k Ivanu te od njega zatražio krštenje. Ivan je na njegovo inzistiranje to i učinio, a za krštenja, kako propovijeda biblijski tekst, spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i začuo se Božji glas: Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina.

Herod Antipa zatvorio je Ivana u tamnicu, jer mu je prigovorio zbog preljuba. Naime, Herod se razveo od prve žene i oženio Herodijom koja je bila žena njegovog brata. Iako je takav postupak bio grešan, nitko se nije usudio suprotstaviti vladaru osim Ivana Krstitelja koji ih je javno prozivao i govorio kako njihov brak nije valjan. Takve optužbe se nisu svidjela Herodiji pa je smislila plan kako se riješti Ivana. Na Herodov rođendan, njezina kćer Saloma je plesala njemu u čast, pod uvjetom da joj na kraju plesa pokloni što god poželi. Herod je pristao, a Saloma je nakon plesa zatražila glavu Ivana Krstitelja.

Odrubljena Ivanova glava na pladnju je donesena Salomi. O mučeništvu Ivanovom govori i židovski povjesničar iz 1. stoljeća te spominje da je ubijen u tvrđavi Makerontu, s istočne strane Mrtvoga mora. Arheološke iskopine svjedoče o postojanju tvrđave s palačom i dva triklinija (velika blagovaonica s tri ležaljke oko stola), što odgovara opisu iz Evanđelja prema kojem su Herod i muškarci bili u jednoj prostoriji, a Herodija i Saloma u drugoj.

Autor: Dijana

Podijelite članak