Velika subota i Uskrs u našoj župi

Velika subota je kršćanski spomendan i slavi se u dan prije Uskrsa te zajedno s Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve.

U crkvama se posjećuje posebno uređeni Božji grob i ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina, tako su vjernici u župnu crkvu sv. Jakova kroz dan dolazili  pomoliti se na “Isusov grob”. Oltar ostaje i dalje nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. Tako Crkva ulazi u vazmeno bdijenje koje počinje u subotu navečer.

U našoj župnoj crkvi bdijenje je započelo blagoslovom vatre ispred crkve kojom je svećenik don Josip zapalio uskrsnu svijeću. Dok je sa svijećom ulazio u mračnu crkvu, tri puta je zapjevao: Svjetlo Kristovo!, na što su vjernici odgovarali: Bogu hvala! Pri tome su zapalili svoje svijeće od uskrsne. To svjetlo nam simbolizira uskrslog Krista koji je za nas bio mučen, pokopan, a za nas je i uskrsnuo. Nakon toga slijedio je hvalospjev svijeći, čitala su se biblijska čitanja iz Starog zavjeta, poslanica te evanđelje. Na samom kraju mise don Josip blagoslovio je košarice sa hranom koje su donijeli vjernici.

USKRS je najveći kršćanski praznik- Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Misno slavlje održano je u crkvi sv. Jurja u Svincima i u župnoj crkvi sv. Jakova u Marini. Zbog pandemije koronavirusa i mjere zaštite broj vjernika je bio znatno manji. ( FOTO )

)

Autor: Željka

Podijelite članak