Križni put s Blaženim Alojzijem Stepincom

U petak 6.ožujka 2020. u župnoj crkvi svetog Jakoa Apostola u Marini molila se pobožnost Križnog puta. Na putu ka Golgoti zajedno s Isusom krenuli smo i s Blaženim Alojzijem Stepinacom. Naš Blaženik bio je svjestan da je čovjekov život put križa a i geslo koje je odabrao kod svećeničkoga ređenja to je jasno pokazalo: “A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio, osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu”.
Trpljenje na životnom Križnom putu Blaženog Alojzija Stepinca primjer je koji pokazuje da je sve lako kad se trpi s Isusom. Događaji iz života kardinala Stepinca doista su snažno svjedočanstvo pouzdanja u Boga, posebno u teškim trenutcima nakon sudskoga procesa koji ga je nevina osudio.
1. Isusa osuđuju na smrt: “Narodni sud” je na montiranom procesu 11. listopada 1946. osudio nadbiskupa Alojzija Stepinca na 16 godina zatvora.
2. Isus prima na se križ: 19. listopada 1946. Alojzije Stepinac doveden je u lepoglavsku kaznionicu.
3. Isus pada prvi put pod križem: Prvih mjesec dana u zatvoru Stepinac je bio u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta i drugih zatvorenika.
4. Isus susreće svoju svetu majku: Majka Barbara pohodila je dva puta svoga sina Alojzija u lepoglavskoj kaznionici.
5. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ: Svećenici Stjepan Pavunić i Nikola Borić, kao zatvorenici, povremeno su smjeli praviti društvo Alojziju.
6. Veronika pruža Isusu rubac: Gospođa Julijana Fidler pozdravila je po jednom stražaru zatvorenog Stepinca. Zbog toga joj je zaplijenjena imovina i završila je u zatvoru.
7. Isus pada drugi put pod križem: Neuljudni stražari često su nadbiskupa ponižavali ismijavanjem, uvredama, uskraćivanjem posjeta i na druge načine.
8. Isus tješi jeruzalemske žene: Žene Lepoglave pjevale bi putem kraj zatvora pobožne pjesme da ih nadbiskup u svojoj ćeliji može čuti.
9. Isus pada treći put pod križem: Teško bolestan nadbiskup 5. prosinca 1951. premješten je na izdržavanje kazne u Krašić.
10. Isusa svlače: Vlasti su raznim klevetama pokušale oduzeti povjerenje naroda u nadbiskupa Stepinca.
11. Isusa pribijaju na križ: Bolest je Alojzija prikovala uz krevet, a sam je osjetio da mu kucaju posljednji sati te je zamolio sakramente umirućih.
12. Isus umire na križu: Sa zapaljenom svijećom u ruci Alojzije je preminuo 10. veljače 1960. u Krašiću.
13. Isusa skidaju s križa: Hrvatski sabor je 1992. donio deklaraciju o osudi političkog procesa i nepravedne presude kardinalu Alojziju Stepincu, a zagrebački Županijski sud u potpunosti ju je poništio 2016. godine.
14. Isusa polažu u grob: Kardinal Alojzije Stepinac pokopan je 13. veljače 1960. iza glavnog oltara u zagrebačkoj katedrali.
Zaključimo ovo malo razmatranje molitvom iz jednoga križnoga puta: Gospodine, po zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca, daj nam razumjeti otajstvo smrti i hrabro koračati putem križa koji nas vodi u zajedništvo s Tobom u vječni život. Amen.

Blaženi Stepinac neka nas uči pouzdanju u Boga i u dobrotu prema ljudima!

Autor: Mirjana

Podijelite članak