Križni put na Drid

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob,odnosno to je oblik zajedničke vjerničke molitve, prisjećanja i razmišljanja o Isusovoj muci. Pobožnost Križnog puta je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Tamo su od najranijih vremena odlazili kršćani, pojedinačno i skupno, te posjećivali sva mjesta vezana za Isusov zemaljski život, te oživljavali u sebi Kristov završni, patnički put od Pilatove sudnice do navrh Kalvarije, zastajući pri tom, u molitvi i meditaciji, na svakom mjestu koje je bilo povezano s događanjima na tom putu.
Po prvi put u našoj župi održan je Križni put na Drid.  Domovinski križni put vlč. Tomislava Ivančića predmolili su župnik Vinišća don Mate Munitić i naš župnik don Josip Mudronja.  Ovaj nam križni put želi posvijestiti da čovjek pati ne samo kao pojedinac i član obitelji, već i kao član svoje domovine. Čovjek je sudbinski vezan uz svoj narod i domovinu. Na domovinski križni put ponesimo ne samo naše osobne patnje, ne ni samo muke i nesporazume obitelji i mjesta, nego raskrvavljene rane prošlosti i sadašnjosti cijelog našeg naroda.
Križni put do prve postaje započeo je prigodnom pjesmom uz pobožnost Križnog puta. Razmatranja su čitali župni suradnici, prvopričesnici i krizmanici iz naše župe. Po usponu na Drid, nakon molitve i razmatranja pored zadnje postaje , služena je sveta misa u crkvi Gospe od Sniga. (FOTO) (foto)
Nadamo se da će ovaj Križni put postati tradicija.

KLANJAMO TI SE, KRISTE, I BLAGOSLIVLJAMO TE, JER SI PO SVOJEM SVETOM KRIŽU OTKUPIO SVIJET!

2

Autor: Dijana

Podijelite članak