Gospa od Anđela

goaU nedjelju, 2. kolovoza u 19.00 sati u najstarijoj crkvi naše župe, crkvi Gospe od Anđela na Pozorcu, slavimo blagdan Gospe od Anđela procesijom i sv. misom.

 Svetkovina Gospe od Anđela slavi se 2. kolovoza i potječe od davnina. Naime, 2. kolovoza 1208. godine u crkvici svete Marije od Anđela, u blizini grada Asiza u Italiji, dogodilo se obraćenja svetog Franje. Ta malena crkva je poznata i kao Porcijunkula. Ovo je i dan potpunog oprosta od vremenitih kazni, tzv. porcijunkulskog oprosta.
Sv. Franjo je okajavao svoje grijehe koje je počinio do tada u svom životu. U toj dubini kajanja i gorčini prema grijesima, u potpunosti ga je ispunila sigurnost da su mu oprošteni svi grijesi, ali i sve kazne za grijehe. Kad je to isprosio za sebe, htio je da to i drugi mogu dobiti. To potvđuje diploma asiškog biskupa Teobalda (1296.-1329.) čija je vjerodostojnost dokazana.
2. kolovoza 1216. godine Sveti Franjo je objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete Porcijunkulu, ispovjede se i pokaju. Okupljenim vjernicima je tada rekao: „Sve vas želim poslati u raj.

Zanimljivo je da se danas crkvica Porcijunkula nalazi unutar bazilike Sv. Marije od Anđela koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. godine i po veličini je sedma kršćanska građevina u svijetu.
U ovoj maloj crkvici, sv. Franjo je doživio obraćenje i rasvjetljenje kad ga je Bog pozvao živjeti i propovijedati Evanđelje. Smatrao je da je u ovoj crkvici Majka Gospodinova osobito prisutna te da iz tog mjesta posebno pomaže svima koji Joj se utječu. U njoj je primio u bratstvo i sv. Klaru.

U ulomku molitve zapisane u oporuci sv. Franje piše: “Od preuzvišenoga Sina Božjega ništa tjelesnoga ne vidim u ovome svijetu osim Njegovoga presvetog Tijela i Krvi“. On je tako preporučio svojim nasljednicima da se sa strahopoštovanjem klanjaju Sinu Božjem u euharistiji te Utjelovljenje usporedio s euharistijskom zbiljom: kao što se Kristovo božanstvo krije u Utjelovljenju, isto se tako krije i u euharistijskome posvećenom kruhu. Krist se ponižava svaki dan, svaki dan dolazi k nama u poniznim prilikama; svaki dan dolazi iz Očeva krila na oltar u svećenikove ruke, ističe se u jednoj Franjinoj opomeni. Tako i mi ponizno kroz kajanje, svetu ispovijed i pričest trebamo krenuti prema njemu.

Pripremila: Fani Perun, prof.

Izvor: Internet

Autor: Dijana

Podijelite članak